Regenboog / Rainbow

Regenboog / Rainbow

Regenboog / Rainbow

Regenboog / Rainbow

Regenboog / Rainbow

Regenboog / Rainbow

Verschijnsel

Een regenboog is te zien bij regen maar ook in de waterdruppels van een waterval, tuinslang of fontein en soms boven de branding in zee. Vanuit een vliegtuig en van een bergtop kan een regenboog als een cirkel zichtbaar zijn, wanneer geen horizon in de weg zit. Het licht wordt weerkaatst en gebroken tot een spectrum van de primaire kleuren die in elkaar overlopen.

Het middelpunt van de boog staat gezien vanuit de waarnemer recht tegenover de zon. Waarnemer en boog vormen samen een denkbeeldige kegel met de waarnemer op de punt van de kegel en de regenboog langs de boogrand van het grondvlak van de kegel. De boog heeft binnen de kegel een halve tophoek van 42 graden en een breedte van rood tot violet van 2 graden.

De kleuren van de regenboog worden traditioneel benoemd als (van buiten naar binnen): rood , oranje , geel , groen , blauw , indigo  en violet . De volgorde kan onthouden worden als ROGGBIV. Uiteraard is er in werkelijkheid een continue verdeling van kleuren, die naadloos in elkaar overgaan en niet scherp te onderscheiden zijn.

Door meervoudige weerkaatsing van het licht in de waterdruppels is buiten de eerste regenboog soms een fletsere boog te zien met de kleuren in omgekeerde volgorde.

 

Verklaring

De regenboog wordt veroorzaakt door breking en weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels. Deze zweven of vallen vrij en hebben dankzij hun oppervlaktespanning een bolronde vorm. Het licht breekt bij het binnengaan van een druppel, weerkaatst aan de achterkant van de druppel, en treedt na nog een breking aan de voorzijde uit, zoals uit een prisma. De verschillende kleuren in het witte zonlicht breken onder verschillende hoeken, wat een spectrum oplevert. De waterdruppel werkt dus tegelijk als een spiegel en een prisma.

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature


8 Responses to “Regenboog / Rainbow”

 1. ladyfi says:

  wow wow wow and more wow!

 2. Gerrit (UH) says:

  Prachtig, vooral de foto met de klaprozen en de regenboog.

 3. ongelooflijk mooi, met die spiegelingen in het water, bram!!

  da’s dubbel genieten! 😆

 4. Sylvia says:

  Prachtig gedaan, de kleuren komen er ook mooi en duidelijk uit.

 5. Hoe je het altijd voor elkaar krijgt, weet ik niet, maar je was ook ditmaal weer op het juiste moment op de goede plek. Behalve dat de wolken en het licht lekker meewerken in deze serie, maken de zachte weerspiegelingen het beeld helemaal af. Echt heel mooi.

 6. Ank says:

  Wow wat prachtig heb je dit wonder van moeder natuur in beeld gebracht.

 7. klaproos says:

  ohhh bram, van boven het water zo door naar je papavervelden,
  wat een magistraal gezicht,
  als je nog niet in wonderen geloofde, ga je dat doen als je een regenboog ziet hé.

  bijzonder mooi verschijnsel.

  * flabbergasted ben*

 8. ladyfi says:

  Oh wow! Spectacular shots of the rainbow! And you even got it over a field of poppies – how stunning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comments-bottom