Zeemist of zeevlam

zeemist

zeemist

zeemist

zeemist

zeemist

zeemist

Satelliet foto van de zeemist op 28-05-2012

Zeemist of zeevlam is plotseling van zee opkomende mist.

Mist komt op boven zee wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt of wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude zee. In het voorjaar en het begin van de zomer kan bij aanvoer van warme lucht uit Zuid-Europa boven de koude Noordzee een uitgestrekt mistgebied ontstaan. Als de aflandige zuidoostelijke wind in Nederland niet sterk is gaat langs de kust in de loop van de middag een wind van zee waaien, zodat de mist landinwaarts drijft. Ook aan de oostkust van Groot-Brittannië komt zeemist vooral aan het einde van de lente en in het begin van de zomer vaak voor bij een aanlandige, oostelijke wind. De temperatuur van het Noordzee water is dan (veel) lager dan de luchttemperatuur, met als gevolg dat het pal aan de kust dagen mistig of bewolkt kan blijven, terwijl het 10 of 20 kilometer landinwaarts zonnig weer is.

Een andere soort mist boven zee wordt arctische zeerook genoemd. Dit is een mistsoort die ontstaat als zeer koude (vaak arctische) lucht boven relatief warm zeewater uitstroomt. Het is een ondiepe onstabiele mistsoort, die overkomt als damp. Vaak is van schepen alleen de brug te zien die “boven de mist vaart”. Ook waar te nemen als koude lucht over een warm meer uitstroomt, bijvoorbeeld in berggebieden bij rustig weer in de avond.

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature


7 Responses to “Zeemist of zeevlam”

 1. P-TER schreef:

  Je hebt goed uit je ogen gekeken Bram
  om zoiets te zien en knap vast te leggen!
  Weer wat bijgeleerd!
  Gr.
  P-TER

 2. Willy Duvel schreef:

  Heel erg stijlvol vastgelegd mooi Grts

 3. Ton schreef:

  Een hele bijzondere foto, Bram.
  Onlangs hoorde ik over dit natuurverschijnsel.
  Leuk om het op deze manier eens te zien.
  gr.
  Ton

 4. Joke schreef:

  Schitterende natuurbeelden! Wat een sfeer.

 5. klaproos schreef:

  heel bijzonder bram,
  maar eigenlijk zij n al je foto’s dat
  altijd wel,

  ik kijk mijn ogen uit

 6. Prachtige serie van dit bijzondere verschijnsel, Bram. Ik heb ervan gehoord, maar ik had het nog nooit gezien. Vooral de eerste en de laatste foto vind ik erg mooi.

 7. Ank schreef:

  Een bijzonder fenomeen wat je mooi hebt vastgelegd en uitgelegd Bram. De laatste foto laat het wat mij betreft het best zien maar de eerste foto intrigeert mij ook, wat zijn dat voor ‘eilandjes’?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom