Limburg

Limburg landschap

Limburg landschap

Limburg landschap

Limburg landschap

Limburg landschap

Limburg is een van de twaalf provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten van het land. Limburg wordt in het noordoosten begrensd door Gelderland, in het noordwesten door Noord-Brabant, in het westen en zuiden (Voeren) door de Belgische provincie Limburg, en eveneens in het zuiden door de Belgische provincie Luik en in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De hoofdstad van Limburg is Maastricht. Het is qua inwonertal een middelgrote provincie. Het wordt vaak Nederlands-Limburg genoemd als het nodig is onderscheid te maken met de Belgische provincie Limburg.

De provincienaam:

De naam Limburg wordt pas sinds 1815 gebruikt om het gebied van de huidige Nederlandse en Belgische provincie mee aan te duiden. In dat jaar besloot koning Willem I de toen nieuwe provincie, die voorheen uit een lappendeken van gebiedjes bestond, Limburg te noemen. Deze naam raakte snel ingeburgerd en tegenwoordig is men er in Limburg sterk aan gehecht. Hij is rechtstreeks afkomstig van het oude hertogdom Limburg, en dus indirect van het kasteel Limburg in het huidige plaatsje Limbourg in de provincie Luik.

Het toponiem Limburg komt in Duitsland vaker voor; bijvoorbeeld een bekende Duitse plaats is Limburg an der Lahn. Ook het in Nederland gelegen Limbricht (nabij Sittard) zou oorspronkelijk Limburg (Lemborgh) geheten hebben. Er bestaat echter geen sluitende verklaring voor deze oude naam. Sommige bronnen verklaren hem als slangen- of drakenburcht. Hierbij zou Lim- een verbuiging zijn van lint, dat te verklaren valt als lintworm, slang of draak. Andere bronnen keren voor de naamsverklaring terug naar het Indo-Germaanse en Keltische woorddeel lint, met de betekenis moeras.

Bron: Wikipedia klik voor uitgebreide informatie.

bedankt / thanks
signature


10 Responses to “Limburg”

 1. Gerrit (UH) says:

  Mooi die glooiende hellingen, hier zijn de meeste glooiende hellingen bebost, dus verborgen voor de camera, op een paar na.

 2. Joke says:

  Schitterende beelden van prachtige landschappen. Te bewonderen!

 3. Willy Duvel says:

  Mogelijk is Limburg hier niet zo mooi ? Groetjes

 4. vanuit limburg, maar dan aan de andere kant van de grens, bewonder ik je foto’s van die glooiende landschap, bram!! 😀

  fantastische kleuren heb jij ook weten vangen! 😉

 5. Fokko says:

  Prachtige foto’s van deze mooie provincie.
  Vooral dat eerste landschap springt eruit.
  Groet, Fokko

 6. Ik houd van de Friese vlakte, maar zo’n mooie serie van het glooiende Limburgse heuvelland kan me zeker ook bekoren.

 7. Ton says:

  Schitterende vergezichten, Bram.
  Het glooiende landschap nodigt uit voor het maken van foto’s.
  Ik vind vooral de 2de en de laatste foto heel erg mooi, door het standpunt dat je
  hebt ingenomen.
  gr.
  Ton

 8. Ank says:

  Prachtig gezicht dat glooiende landschap.

 9. klaproos says:

  en het is er zo mooi en zo dichtbij:-)
  heerlijk genieten in de heuvels van limburg bram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comments-bottom